top of page
-
Hur ska man skydda din trädgård från sork?Sorkar tycker om att leva både i skog, ängs- och åkermark. Vanligaste arterna av sork är vatten- och åkersork. Vattensorken tycker mest om rötter medans åkersorken föredrar bark och skott. Sorken tycker även om att äta insekter och maskar. Många har problem med att de bor och förstör trädgården. Här kommer lite tips på hur ni kan slippa det problemet. Djur – katter älskar att jaga sork, även vissa hund raser. Ett knep kan vara att skaffa sig ett husdjur som tar hand om problemet. Ett annat djur som också är förtjust i sork är ugglan. Ett tips kan vara att försöka locka till sig ugglor med hjälp av uggleholkar. Sorkar gillar inte vibrationer i marken, så har man häst kan ett annat tips vara att försöka flytta hagen bredvid trädgården, så flyttar sorken på grund av vibrationerna hästarna framkallar när de går. Växter – sorken ogillar vissa växter. Klocklilja och kejsarkrona utsöndrar en doft som sorken inte gillar. Blomstertobak avskräcker sorken med dess smak. Även Bollök, kirgislök, gräslök och vitlök är lökväxter som sorken inte vill komma nära. Vibrationer – med hjälp av vibrationer kan man jaga bort sorken då de är känsliga för ljud. Ett billigt exempel är att borra ner en glasflaska i jorden så att bara halsen sticker upp. När vinden tar tag i flaskhalsen blir det obehagliga vibrationer i marken. Det finns även andra sorkbekämpningsmedel som avger vibrationer att köpa på marknaden Fällor – gamla vanliga råttfällor är också ett alternativ. Beta med exempelvis morötter. Kolsyreis – lägg kolsyreis i ingångarna till sorkens gångar. Det blir då syrebrist och de somnar in och dör. Det här inlägget postades i Arkiv och har märkts med etiketterna åkermark, ängsmark, fällor, gnagare, hund, katt, kolsyreis, ohyra, råttor, smådjur, sork, träd, trädgård, växter. Bokmärk permalänken.
-
Hur undviker man skorv?Äppelskorv är en svampsjukdom som drabbar vissa äppelträd vid hösten. Detta händer oftast då sommaren varit regning. Tecken på äppelskorv är olivgröna till svarta sammetsliknande fläckar på bladen. Sporer från bladen sprids till frukten som får svarta fläckar, nedsatt hållbarhet och sämre smak. Många använder gifter för att få bukt på problemet, men detta har visat sig varit till mer skada än själva skorven själv. Här kommer lite tips på hur man kan undvika att få skorv på sina äppelträd utan bekämpningsmedel. 1. Den första åtgärden är att välja äppelsorter med god motståndskraft mot skorv. Dit hör bland annat Aroma, Antonovka, Discovery, Filippa, Galloway, Himmelstalund, Katja, Mio, Oberländer, Oranie, Queen, Röd Sjärnrenett, Sylvia, Särsö, Transparente Blanche, Transparente de Croncels, Wealthy och Åkerö. 2. Skorvsvampens sporer kräver en viss fuktighet för att utvecklas. Man kan därför undvika skorv med hjälp av beskräring. Genom att hålla trädkronan gles och öppen, torkar trädet snabbt upp efter ett regn och chansen minskar att svamp bildas på trädet. 3. När äppelträden står tätt ihop med varandra ökar också risken för skorv. Äppelträd vill ha ett luftigt område kring sig, ett revir för att må bra. Ha gärna 10–12 meter mellan äppelträden så minskar risken för skorv. 4. Äppelträd mår bra när det är torrt. Se därför till att tabort onödigt stora skuggande träd så att solen tränger igenom och torkar upp. Klipp också gräset regelbundet för att hålla fukt borta från trädet. 5. Daggmaskar är bra då man vill oskadliggöra skorvsmittade äppelblad. Klipp därför gräset intill äppelträdet kort, gärna över bladen så kan maskarna lättare ta hand om problemet. 6. Se till att inte gödsla så mycket och så sent på säsongen att äppelträden växer för starkt och för långt in på hösten. Träd med stark nytillväxt är känsligare för skorvangrepp. 7. Om du lägger skorvsmittade blad i komposten måste den täckas på våren för att hindra smittspridning till andra träd. Detta ifall bladen inte riktigt har brutits ner i komposten. Det här inlägget postades i Arkiv och har märkts med etiketterna antonovka, äppelskorv, äppelträd, aroma, bekämpningsmedel, beskärning, daggmaskar, discovery, filippa, galloway, gödsla, skorv, sporer, svamp, svampsjukdom, träd. Bokmärk permalänken.
-
När ska du fälla träd för att få bra ved?Träd är bäst att fälla på vintern, då har säven gått ur dem. Sedan klyver man veden under våren innan sommarfrukten kommit. Träden skall sågas upp i ca 30 cm vardera, och sedan klyvas för att få ved som torkar snabbt. Vad brinner bäst? Barrträd som exempelvis tall och gran är lätta att tända med, därför är det bra att hugga upp dem till tunna stickor. Barrved har också egenskap att de ”smätter” (skjuter ut glödkorn när de brinner) därför är det viktigt att man tänker på att ha galler då man eldar med sådant virke. Barrved brinner även väldigt fort. Lövträd har alla olika egenskaper och även olika energiinnehåll. Genom att känna på tyngden kan man avgöra om en vedklabbe har mycket energi. Ju tyngre den är när den har torkat ju mer massa och därmed energi har den. Ek, ask, bok och björk är bra träd att elda med medan al, pil och sälg knappast är värda besväret att använda som ved. Att tänka på när man klyver Om man ska hugga sin ved själv bör man också ta hänsyn till hur fibrerna går. Raka fibrer är lätta att klyva. De ovanstående trädsorterna har raka fibrer, medans exempelvis oxel har vresiga och svårkluvna fibrer som gör att jobbet blir tyngre. Det här inlägget postades i Arkiv och har märkts med etiketterna barrträd, barrved, elda, hugga, klyva, lövträd, träd, Ved. Bokmärk permalänken.
-
Hur upptäcker man trädsjukdomar?Våra träd mår alltid bäst när de blir lämnade ifred. Detta är dock lättare sagt än gjort, speciellt om man bor i tättbebyggda områden. Om rötterna, stammen eller grenarna skadas ökar risken för att trädet blir angripet. I främsta fall är det fungi (svamp) eller insekter som angriper det skadade trädet. Det är dock inte bara skadade träd som bli angripna, utan även fullt friska träd. Det är därför viktigt att man regelbundet inspekterar sina träd så att de inte drabbats av någon smittsam åkomma. Det främsta tecknet på trädsjukdomar är ovanligt många grenar, vissnande löv eller förekomst av svamp på delar av trädet. Träd är väldigt starka och överlever många typer av angrepp. Men vissa sjukdomar är förödande och det innebär att de måste fällas. Detta beror såklart på trädart och vilken typ av sjukdom trädet drabbats av. Rådfråga någon som är kunnig om du är osäker, så riskerar du inte att andra träd drabbas i omgivningen. Det här inlägget postades i Arkiv och har märkts med etiketterna angrepp, friska träd, insekter, skadat träd, smittsam, svamp, träd, trädsjukdomar, vissnande löv. Bokmärk permalänken.
bottom of page